Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

 

 

Heilige-rita-va-cascia] 

Rita van Cascia

 

De heilige Rita was een slotzuster, een augustines uit Cascia waar ze na vele moeilijkheden uiteindelijk binnentrad. Haar huwelijksleven verliep niet naar wens: een opvliegende echtgenoot, familie-ruzies, opstandige zonen. Rita bleef uiteindelijk achter als een weduwe en wilde haar verdere leven wijden aan God.

Was de heilige Rita dan een teleurgestelde vrouw, die na haar zware tegenslagen niets meer met deze wereld wilde te maken hebben? Een vlucht naar het klooster?

Juist door haar beproevingen was zij integendeel rijp geworden voor een nieuwe en andere vorm van liefde, zeg maar een uitgezuiverde vorm van liefde. Ze had van veel afstand moeten doen en daardoor geleerd dat de menselijke liefde rijp wordt door het verlies van wat dierbaar is. Er komt dan een opening voor wat we krijgen en wat niet in onze handen ligt. Zou het geheim van de liefde niet liggen in deze ontvankelijkheid?

De eerste lezing stelt ons Jezus voor als de mens die van alles afstand heeft gedaan: hij die Zoon van God was, zelfs gelijk was aan God, heeft zich ontledigd van zijn godheid om helemaal bij de mens te kunnen zijn. Arm is hij geworden om bij de armen te zijn, die wij zijn. Hij deed de wil van zijn Vader en gehoorzaamde Hem tot aan de dood, de dood van het kruis. Kon hij nog armer zijn om dicht bij ons te blijven? Deze goddelijke liefde heeft Rita getroffen, met een doorn van Christus’ doornenkroon... zegt de legende. Deze legende wil zeggen dat Rita na de zware tegenslagen in haar leven geleerd heeft hoe zij lief kon hebben: alles loslaten om mensen tegemoet te treden.

Ook uit de tweede lezing komt naar voren hoe de heilige Rita zich heeft laten inspireren door de grote liefde die Christus heeft geopenbaard. Christus is de wijnstok van Gods liefde, zijn Vader is de wijngaardenier. Wij zijn de ranken, zoals de heilige Rita ook een rank was. Zij is door de Vader van Jezus gezuiverd en kon zo aan de wijnstok blijven. Zij leerde zoals Jezus alles op te geven, haar eigen leven te geven voor die liefde die nooit ten einde is.

Als jullie hier de heilige Rita komen vereren en haar om hulp smeekt in de vele noden en tegenslagen die je overvallen, leer dan van haar hoe je lief kunt hebben. Aan de wijnstok blijven, van Christus leren alles prijs te geven om de liefde van God te leren, Gods wil te volbrengen. Als God je verhoort in jouw nood, is het omdat Hij jou op de weg van die goddelijke liefde zet. Is dit niet de grote boodschap van Rita die heilig geworden is omdat zij in de school van het lijden de gehoorzaamheid heeft geleerd aan Gods wil. Die wil van God wil liefde, niet zoals wij die kennen maar zoals God die ons openbaart in Jezus.

 

 

P. Bernard BRUNING, O.S.A

Rita van Cascia
Partager cet article
Repost0
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :